СОДЕРЖАНИЕ ФЕНОЛЬНЫХ СОЕДИНЕНИЙ В ПЛОДАХ LONICERA CAERULEA L. И ЕЕ ПОДВИДОВ В УСЛОВИЯХ ЮЖНО-УРАЛЬСКОГО БОТАНИЧЕСКОГО САДА

Дата публикации: 2024

DOI: 10.14258/jcprm.20240412248

Аннотация:

Жимолость синяя – ценное ягодное растение, культура которого начала активно развиваться в последние годы в странах с умеренным климатом. Ценность этого вида обусловлена сверхранним сроком созревания плодов, высоким содержанием витамина С и биологически активных фенольных соединений. Цель исследования: сравнительное изучение биологически активных фенольных соединений в плодах некоторых представителей рода Lonicera L. Объектами исследования служили Lonicera caerulea L. и ее подвиды: Lonicera caerulea subsp. edulis и Lonicera caerulea subsp. altaica рода Lonicera L. коллекции Южно-Уральского Ботанического сада. Для анализа использовали плоды указанных таксонов, собранные в фазу полного созревания и высушенные до воздушно-сухого состояния. Для описания диагностических признаков сырья проведено микроскопическое исследование. Методом тонкослойной хроматографии обнаружены рутин и цианидин-3-О-глюкозид. По результатам проведенных анализов наиболее высокими показателями по содержанию флавоноидов отмечена Lonicera caerulea (2.78%). Наибольший показатель по антоцианам у Lonicera caerulea subsp. altaica (2.17%), что почти в два раза превышает показатели Lonicera caerulea subsp. edulis (1.14%). Проведенное исследование с определенной степенью достоверности предполагает наличие каротиноидов в плодах изученных жимолостей и позволяет рекомендовать как перспективные источники сырья для получения биологически активных веществ.

Издатель: Altai State University

Тип: Article



THE CONTENT OF PHENOLIC COMPOUNDS IN THE FRUITS OF LONICERA CAERULEA L. AND ITS SUBSPECIES IN THE CONDITIONS OF THE SOUTH URAL BOTANICAL GARDEN

Publication date: 2024

DOI: 10.14258/jcprm.20240412248

Abstract:

Blue honeysuckle is a valuable berry plant, the culture of which has begun to develop actively in recent years in countries with a temperate climate. The value of this species is due to the early ripening period of fruits, high content of vitamin C and biologically active phenolic compounds. The purpose of the study: a comparative study of biologically active phenolic compounds in the fruits of some representatives of the genus Lonicera L. The objects of the study were Lonicera caerulea L. and its subspecies: Lonicera caerulea subsp. edulis and Lonicera caerulea subsp. altaica of the genus Lonicera L. collections of the South Ural Botanical Garden. For the analysis, the fruits of these taxa collected during the full ripening phase and dried to an air-dry state were used. Microscopic examination was carried out to describe the diagnostic signs of raw materials. Rutin and cyanidin-3-O-glucoside were detected by thin-layer chromatography. According to the results of the analyses carried out, Lonicera caerulea (2.78%) was noted as the highest in terms of flavonoid content. Lonicera caerulea subsp. altaica has the highest anthocyanin index (2.17%), which is almost twice as high as Lonicera caerulea subsp. edulis (1.14%). The conducted study with a certain degree of reliability suggests the presence of carotenoids in the fruits of the studied honeysuckle and allows us to recommend them as promising sources of raw materials for the production of biologically active substances. © 2024 Altai State University. All rights reserved.

Издатель: Altai State University

Тип: Article